Μάρλον Τζέιμς- «Η σύντομη ιστορία επτά φόνων» (Αίολος)

Μάρλον Τζέιμς- «Η σύντομη ιστορία επτά φόνων» (Αίολος)




Η Τζαμάικα είναι η πατρίδα της μουσικής ρέγκε αλλά και του κυριότερου, πιο γνωστού και δημοφιλούς εκπρόσωπου της Μπομπ Μάρλει. Ο Τζαμαϊκανός Μάρλον Τζέιμς με αφορμή μια απόπειρα δολοφονίας του τραγουδιστή, δημιουργεί ένα αστυνομικό βιβλίο, που ακροβατεί ανάμεσα στο noir και την μοντέρνα αστυνομική λογοτεχνία που έκανε αγαπητή ο Πελεκάνος με την βία, την ζωή στις φτωχογειτονιές και την μουσική να αποτελούν το υπόβαθρο σε όσα διαδραματίζονται. Γρήγορος ρυθμός, δράση, μουσική και μυθοπλασία που εμπλέκει μυστικούς πράκτορες, γκάγκστερ ,πολιτικούς και ένα φάντασμα, ζωντανεύουν μια ιστορία που μυρίζει δεκαετία του 70, Τζαμάικα , μουσική ρέγκε, μαριχουάνα και κινηματογραφική πλοκή.


Συμμορίες που διεκδικούν μερίδιο από τη δράση και την εξουσία στις φτωχογειτονιές. Μια κοπέλα που έχει γνωρίσει τον τραγουδιστή και ζει με την ελπίδα να του θυμίσει τη σημασία της γνωριμίας τους. Πράκτορες της ΣΙΑ που βλέπουν το νησί σαν ένα ακόμα σταθμό. Παιχνίδια εξουσίας αναμεσα στα πολιτικά κόμματα της Τζαμάικα, με τους αρχηγούς των συμμοριών, να στρατολογούν κόσμο και να προσφέρουν ρουσφέτια. Η πινακοθήκη των συμμετεχόντων στην απόπειρα δολοφονίας του τραγουδιστή, ένας είναι και το όνομα του δεν θα αναφερθεί πουθενά επί ματαίω, αγιοποιημένου στην μυθολογία της μοντέρνας Τζαμάικα, θα σχηματιστεί μέσα από σειρά διαπλεκόμενες ιστορίες. Παιδική κακοποίηση, φυλακή ομοφυλοφιλία και ομοφοβία, ενδοοικογενειακή βία και αστικοί μύθοι το χαρμάνι με το οποίο θα χτιστεί η απόπειρα δολοφονίας του τραγουδιστή. Όπλα και επαναστάτες που περνάνε από την Κούβα και την ΣΙΑ, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί, μια απόπειρα δολοφονίας που θα είναι το ξεκίνημα του αργού θανάτου για τον τραγουδιστή. Απώλεια, θάνατος, φυγή, η Νέα Υόρκη και η Τζαμαϊκανή που προσπαθεί να επιβιώσει. Ο θάνατος του τραγουδιστή από κακοήθεια και πίστη στη θρησκεία που τον αφήνει στο έλεος ενός σκληρού θεού.


Οι επίδοξοι δολοφόνοι, που θα εξοντωθούν από το ίδιο σύστημα αξιών που τους όπλισε για να μην μιλήσουν. Ανηλεές κυνηγητό, σε παραγκουπόλεις, δάση αλλά και αλλαγή εξουσίας, σε μια κοινωνία που κινείται αργά και νωχελικά στους ρυθμούς της καλοκαιρινής ραστώνης, αγγίζοντας τα όπλα που αντικαθιστούν τις κιθάρες στις φτωχογειτονιές των γκέτο. Μια Τζαμάικα, που λειτουργεί σαν σκακιέρα στον ψυχρό πόλεμο, στην κόντρα Η.Π.Α, Κούβας, ανάμεσα στους τοπικούς βαρώνους, με πιόνια την παρέα των επίδοξων δολοφόνων. Ένα βιβλίο βαρύ σαν το νταμπ, που σφυροκοπά τα αυτιά με ένταση στα μικρομάγαζα του γκέτο, καθώς οι λευκοί με τις πρόθυμες κοπέλες διασκεδάζουν με πλαστική ρέγκε στα ξενοδοχεία για ξένους και ο τραγουδιστής γίνεται ιδέα, με την μουισκή του να θυμίζει τον γεφυροποιό του παρελθόντος.

Ένα βιβλίο γραμμένο πάνω στους μουσικούς ρυθμους του νησιού, με τις παύσεις, τις κορυφώσεις και τα μέρη που θα χαθείς, όπως χανονται με την σειρά τους, οι κεντρικοί ήρωες, πιόνια σε ένα μεγαλύτερο παιχνίδι.
Διαβάστε το σύντομα, πριν η ταινία που ετοιμάζεται βασισμένη στο βιβλίο, βγει στις σκοτεινές αίθουσες και καταστρέψει την μαγεία της ανάγνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή)

  Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή) Οι μ...

Δημοφιλή/ Popular