Μπάμπης Χαραλαμπούλιας: Οι θεομπαίχτες
Μπάμπης Χαραλαμπούλιας: Οι θεομπαίχτες
Ένα καταιγιστικό κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα, με θέμα την άνοδο και την πτώση ενός πρώην διαφημιστή, μέσα από την αγιοποίηση της νεκρής φίλης του, σε μια Ελλάδα που διαλύεται από τα χρέη, υπό την επιρροή και τον έλεγχο τραπεζών και τηλεοπτικών καναλιών με εκπομπές μεσημεριανής «οικογενειακής» τραγωδίας. Η Ελλάδα της κοινωνικής, πνευματικής, ανθρωπιστικής σήψης, μέσα από τα καθάρια νερά της Χαλκιδικής και τα απόνερα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στο μεγάλο Σαλονικιό μυθιστόρημα..
Αγαπώ τους βορειοελλαδίτες για τις ονειρώξεις και φαντασιώσεις τους περί καλύτερου φαγητού, θάλασσας, φραπέ, τις ποδοσφαιρικές, μπασκετικές, το μόνιμο παράπονο ότι ο Nότος και ειδικά η Αθήνα τους κατατρέχει, το παραμύθι του ευθύ, τίμιου βόρειου. Αντικειμενικά όταν γνωρίζουν Αθηναίους που ξέρουν την Αθήνα και την νότιο Ελλάδα γενικότερα, βλέπουν την αλήθεια, ότι κάθε μέρος έχει τις ομορφιές του. Όμως πλέον τους ζηλεύω γιατί με το μυθιστόρημα του Μπάμπη Χαραλαμπούλια έχουν πλέον το ολοδικό τους Σαλονικιό μυθιστόρημα, που μυρίζει, σάντουιτς, φραπέ, Χαλκιδική αλλά και μποτιλιάρισμα στον περιφερειακό, σουβλάκι στα κάρβουνα στην Καλαμαριά, θύρα 4 και Άγιο όρος, μαζί με κρίση, διαφθορά, τηλεπώληση και μεσημεριανές εκπομπές, σε ένα μίγμα πρωτόλειο για την ελληνική μυθιστοριογραφία, αλλά εκρηκτικό και κιμπάρικο σε συναισθήματα, έννοιες, ιδεολογικούς στοχασμούς και ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Καρντάσια αυτό το βιβλίο έπρεπε να είναι η σημαία σας ακόμα και όσων δεν διαβάζετε.
Η ιστορία του είναι τόσο ρεαλιστική, που εκτός κάποιων μικρών ακραίων περιγραφών στα τελευταία κεφάλαια (αλλά αυτή είναι άλλωστε η μαγεία της μυθοπλασίας) είναι σαν να διαβάζεις ένα χρονικό της Ελληνικής κρίσης από την εποχή του εκσυγχρονιστή Σημίτη και της διαφθοράς των Ολυμπιακών αγώνων μέχρι σήμερα, με τις κυβερνήσεις των ντε μεκ αριστερών κι επαναστατών της γραβάτας. Ένας φέρελπις νέος, γιος μεταναστών από τη Γερμανία (πρώτη ένδειξη Β. Ελλάδος) έρχεται στην Ελλάδα για σπουδές. Με τη βοήθεια των μορίων για τα παιδιά των μεταναστών, λες και όσοι έμειναν στην Ελλάδα ήταν καλύτερα (η κριτική του Χαραλαμπούλια στα κακώς κείμενα ξεκινά νωρίς και διαχέεται σε διάφορα σημεία, υπόγεια και καταλυτικά). Το καλό παλικάρι, ο Σωκράτης Χαρίτος, είναι το παιδί της διπλανής πόρτας. Καλοφτιαγμένος (γυμναστήριο και εικόνα), με λεξιλόγιο επαγγελματικό, αυτοκίνητο, γραβάτα κοστούμι από τον «Γλου», εικόνας, που χαλά όμως στην πρώτη βροχή. Επιτυχημένος ασφαλιστής, μέχρι τον κορεσμό του και την ταυτόχρονη πτώση του κράτους των νεόπλουτων που τροφοδότησε ο Ανδρέας και έδυσε με την Γιάννα και τον Κωστάκη. Η συνείδηση του ήσυχη, όσο γεμίζει την τσέπη, εις βάρος συναδέλφων και πελατών. Τα όνειρα του, μπουζούκια, τεκνο κλάμπ, ντύσιμο, αυτοκίνητο, ρολόι, οικονομική ανεξαρτησία και να είναι ανεξάρτητος, όχι γονείς, αυτονομία που έχει σκοπό την κατανάλωση. Πουθενά ένα ίχνος εσωτερικότητας, ανάγκης για δημιουργία, βιβλία, μουσική, θέατρο, κινηματογράφο. Όλα καθορίζονται από το λαιφσταιλ, που τόσο πιστά υπηρετεί και ακολουθεί.
Η κρίση στο επάγγελμα του, τον οδηγεί σε κορεσμό και αδυνατεί να επανατροφοδοτήσει το τέρας των πωλήσεων, που ζητά ψυχές διψασμένες για επιτυχία με κίνητρο, την υπερκατανάλωση των μπόνους. Το αντιλαμβάνεται αργά πια, όντας άδειος, γιατί αν δεν έχεις υπόβαθρο, μια ροκ κουλτούρα, μια σχέση με το διάβασμα, τον κινηματογράφο, την ανεξαρτησία της σκέψης αργά ή γρήγορα ή πτώση στον χώρο των εταιρειών, που έρχεται για όλους μας θα σε συντρίψει. Τον σώζει η γνωριμία του με την Ελένη, μια μελαχρινή, λάγνα κοπέλα που τον προσγειώνει (εδώ να παραδεχτώ, ότι όντως στις γυναίκες ο Βορράς, έχει τα σκήπτρα) και του δίνει την ηρεμία που χρειάζεται καθώς αναζητά μια νέα δουλειά σε ένα κόσμο που η αξία του βιογραφικού είναι συνυφασμένη με το φτηνό και χαμηλών τόνων δυναμικό. Η ζωή του ομορφαίνει ώσπου ένα τροχαίο οδηγεί την Ελένη στον τάφο και αυτόν στα κανάλια, των μεσημεριανών εκπομπών διαμαρτυρίας, εξομολόγησης, επί πληρωμή, σαν φανατικό άθεο. Τα επιχειρήματα του σαν φθηνός Εμίλ Σιοράν, απλοϊκός, για απλοϊκούς ανθρώπους, όπως αυτός τον αντιλαμβάνεται, βρίσκουν ευήκοα ώτα στην ζωή κουρασμένων ανθρώπων, που η τηλεόραση είναι το αποκούμπι τους. Ο Χαρίτος και οι τηλεοπτικοί συνεργάτες του, τολμούν να πουλήσουν τον ανθρώπινο πόνο και γίνεται τηλε περσόνα δείχνοντας τα αίματα του μόνου ανθρώπου που τον αγάπησε ποτέ. Ευτελίζεται για λίγους παραπάνω ψήφους στις τηλε ψηφοφορίες αλλά ταυτόχρονα βρίσκει οικονομικές απολαβές, μέχρι να γίνει ο ίδιος ένας αντισυστημικός κήρυκας της λύτρωσης από το Θεό, τον Θεό όπως τον γνώρισε στο κατηχητικό της Γερμανίας, στην οργανωμένη εκκλησία. Η τηλεόραση γίνεται ο ψυχολόγος και εξομολογητής του και οι «αθεϊστικές» κορώνες του συντηρούν την τσέπη του αλλά και έναν αθεϊσμό φτιαγμένο για γρήγορη αλλά πετυχημένη κατανάλωση.
Η πτώση της τηλεθέασης που θα έρθει όταν ο κόσμος βρει καινούργιο θέμα να ασχοληθεί, θα τον οδηγήσει στην κατάθλιψη και έτσι θα γεννηθεί η ιδέα της αγιοποίησης της μνηστής του, του ίδιου που με τη βοήθεια ενός παπά, πρώην μπράβου, που το Άγιο Όρος έκανε άνθρωπο, μέσα από τη γνωριμία με ένα ασκητή, θα ομολογήσει ότι ήταν δαιμονισμένος. Η αγία θα τον λυτρώσει και η αντίπερα όχθη, του Εκλεκτού να μεταφέρει τον λόγο της Αγίας, μαζί με τον πάτερ Τιμόθεο και τους τηλεοπτικούς συνεργάτες του, θα κάνουν τον αθεϊσμό του στέρεη πίστη. Σας θυμίζει κάτι, κάποια πολιτική κωλοτούμπα ίσως… ίσως γιατί πολιτική και οργανωμένη θρησκεία, έχουν τόσο κοινά όπως την χειραγώγηση της μάζας, στην οποία επικεντρώνεται τόσο πιστά το βιβλίο του Χ… Πλέον η νεοσύστατη ομάδα, θα δουλέψει με ιδιωτικά συμφωνητικά και με την έδρα της στην κοινότητα του Τιμόθεου τον Βόλβο, θα κατακτήσει την τηλεόραση, αλλά θα δημιουργήσει μια κοινότητα δανειοληπτών, αρχικά της περιοχής, που θα διαψεύσει από τα χρέη και τις τράπεζες, που οικιοθελώς πήραν, αλλά αδυνατούν πια να αποπληρώσουν. Πολιτικοί, νομάρχες, αρχιεπίσκοποι, θαύματα και παιχνίδια πολιτικής ,θρησκευτικής και τηλεοπτικής εξουσίας θα περάσουν μπροστά από τα μάτια μας, μέσα από τα λογύδρια του Χαρίτου αλλά και τις σκέψεις του Τιμόθεου. Η σήψη της Ελληνικής κοινωνίας, μέσα από μοδάτα εστιατόρια στην θάλασσα, οργανωμένους οπαδούς που πουλάν τις υπηρεσίες τους ως επαγγελματίες διαδηλωτές, πολιτικούς που ψάχνουν για ψήφους, όλα αυτά σε μια χώρα. Που το βιοτικό επίπεδο καταρρέει πολιτικοί την ξεπουλάνε στα αιτήματα της Τρόικας και ο λαός, αντιστέκεται ελπίζοντας στην σωτηρία. Αυτή που θα βρει στην νεόκοπη Αγία. Ο πρώην Άθεος, νυν απόστολος, θα αποκτήσει ισχύ, αλλά και σεξουαλικά ακόρεστα πάθη. Θα μυηθεί στο έγκλημα, θα συνεχίσει να νιώθει άδειος και μαζί με τον Τιμόθεο θα δημιουργήσουν ένα κοινόβιο, φούσκα, όπως και τα διακοποδάνεια που μοίραζαν αφειδώς οι τράπεζες. Μόνο που στην έκρηξη μετά την Lehman Brothers στην λαίλαπα του μνημονίου, κανένα κράτος δεν θα έρθει για να τους διασώσει.
Η αρχιεπισκοπή θα ζητήσει το μερίδιο της στην εξουσία επί των πιστών, γιατί το ποίμνιο είναι η περιουσία της και θα χρησιμοποιήσει το μοντέρνο μάρκετινγκ για να το αποκτήσει. Ο Χαραλαμπούλιας αποτίει φόρο τιμής στην αμερικάνικη φιλμογραφία καταγγελίας των 70ς και περιγράφει συναντήσεις σε κανάλια και εκκλησιαστικές αίθουσες, με μαεστρία, ρεαλισμό και δυστυχώς η πραγματικότητα κάποιες φορές τον κάνει να ωχριά. Το Βατοπέδι , μετά τον Αλεξάκη και το «μ.χ», βρίσκει εδώ μια νέα έκφανση, τόσο ρεαλιστική, που σου θυμίζει την ρήση, ότι η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο δημιουργική φαντασία. Παιχνίδια εξουσίας, της εκκλησίας στους πιστούς, των πολιτικών στους ψηφοφόρους, του Εκλεκτού στους τηλεθεατές και του Τιμόθεου στο χριστεπώνυμο πλήθος του κοινόβιου. Τα πάντα για την εξουσία που ο καθένας τους μεθερμηνεύει σε ψήφους, ακροαματικότητα, παρακλήσεις, πάντα με ενέχυρο την ζωή του «πιστού».
Η διάλυση του κοινωνικού ιστού, περιγράφεται με χειρουργική ακρίβεια, σε αντιπαράθεση με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των διαφόρων τυχερών ,κομματικών φερέφωνων διευθυντών στις τράπεζες, οργανισμούς και εμπόρων μαύρου χρήματος. Η φτωχοποίηση μιας κοινωνίας, δοσμένη με ένα τρόπο καταιγιστικό που σπάει κόκαλα, καθώς τα θαυματουργά αντικείμενα της Αγίας αδυνατούν να συντηρήσουν το κοινόβιο και οι πωλήσεις πέφτουν, μαζί με το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας, προς όφελος των πολιτικών ανεξαρτήτως κομμάτων. Σκληρή κοινωνική κριτική και αποστασιοποίηση από Εθνοσωτήρες, η άνοδος της Ακροδεξιάς και ο ξενοφοβικός χαρακτήρας του Έλληνα, που βγαίνει στην επιφάνεια είναι η τελευταία πινελιά του Χαραλαμπούλια σε ένα ζοφερό πίνακα, πριν ολοκληρώσει την ιστορία του.
Το κοινόβιο έχει να επιλέξει την ομαδική αυτοκτονία για να … με την Αγία ή την διάλυση και παράδοση των μελών του στον έξω κόσμο που κυριαρχούν οι ανθρωποφαγικές απαιτήσεις της τρόικας και των καναλιών. Πωλήσεις οργάνων προς όφελος του κράτους και κατάσχεση παιδιών από τραπεζικά ιδρύματα, ακραίο αλλά τόσο κοντινό. Ο Εκλεκτός Χαρίτος, προδομένος από συνεργάτες στο κανάλι ,οπαδούς και διασυρμένος για τα σεξουαλικά του πάθη, νιώθει κενός δίχως την τηλεοπτική αναγνώριση και συζεί με το πτώμα της Αγίας και αγαπημένης του. Αρρωστημένες καταστάσεις σε μια χώρα που νοσεί….
Η αυτοκτονία 3000 πιστών και του Εκλεκτού θα φέρει την ανάσταση, της εικόνας όλων, θα διατηρήσει την υστεροφημία του Τιμόθεου, θα κάνει τον Εκλεκτό το άφθαρτο τηλεοπτικό είδωλο που τόσο τον ενδιαφέρει… Το τέλος είναι τόσο κωμικοτραγικό και αναληθοφανές, που καταντά μέρος της πραγματικότητας και αποδεικνύει απλά και μόνο την δύναμη της τηλεόρασης στον 21 ο αιώνα για αυτό δεν το αποκαλύπτω.
Ο κεντρικός ήρωας ένας από εμάς, ρηχός, λάτρης της εικόνας, φλώρος όπως λέμε εμείς οι Νότιοι, δίχως ηθικό έρμα. Ένα εκκρεμές που κινείται μεταξύ αθεϊσμού όψιμου και λατρείας της αγίας σαν το εκκρεμές στο κενό, διανύει αποστάσεις για να υπάρχει μέσα στο απόλυτο κενό, τον ενδιαφέρει μόνο να τον παρακολουθούν όλοι. Δίπλα του κραταιός μετρητής της πίστης ο Τιμόθεος, πρώην γηπεδικός τσαμπουκάς, πορτιέρης, που τώρα εκπροσωπεί την εκκλησίας τις κατώτερες βαθμίδες, που με γκαιμπελικό/χιμλερικο τρόπο διοικεί το κοινόβιο ,μιας και η οργανωμένη θρησκεία και πολιτική είναι (ειδικά στην Ελλάδα) συγκοινωνούντα δοχεία. Με σιδηρά πυγμή φέρνει την ανάπτυξη και όταν η φούσκα του νεοκαπιταλισμού με το σοσιαλιστικό προφίλ γκρεμίζεται ετοιμάζεται για μια ακόμα έξοδο. Η διαφθορά και η ευπιστία του Έλληνα στηλιτεύεται σε όλες τις εκφάνσεις της. Η τηλεόραση είναι το μέσο, το όπλο αλλά η λύση ,μαζί σήμερα και με το ίντερνετ. Ο Χαραλαμπούλιας με δυο πρόσωπα που έχουν στοιχεία από τον καθένα μας, γκρεμίζει μια κοινωνία προβάτων που ήθελαν να θεωρούνται λύκοι, μέχρι κάποιος πιο επιτήδειος να τους φέρει στην άκρη του γκρεμού. Με γλώσσα γλαφυρή, χαρακτήρες ολοκληρωμένους, ζωντανούς και αποκρουστικούς γιατί είναι καθρέφτες των χειροτέρων στιγμών μας, μας οδηγεί μέσα από τα λογύδρια περί αθεΐας, πίστης και κοινωνικής κριτικής στο να αντικρύσουμε το κατασκεύασμα που λέγεται Ελλάδα. Ρηξικέλευθος τολμά να βάλει τηλεόραση και εκκλησία στο ρόλο του θύτη και όχι του θύματος τοποθετημένα στην στενή και θρησκόληπτη Βοορειοελλαδίτικη κοινωνία, μην ξεχνάμε ποιοι εκλέγουν Ψωμιάδη, αλλά μας δείχνει πριν ακόμη ολοκληρωθεί το επερχόμενο ψέμα που βιώνουμε από το 15, με τους δήθεν επαναστάτες. Προκλητικά στοχευμένος και με δυνάμεις Κασσάνδρας, δημιουργεί ένα μυθιστόρημα, κοινωνικής καταγγελίας, που θυμίζει Στάινμπεκ, με Μπουκοφσκικούς ήρωες, και εμμονές Λόντον. Σε έναν κόσμο που αποδεικνύεται σήμερα, χειρότερος και από τις προβλέψεις ενός δυσοίωνου, αλλά πραγματιστή συγγραφέα.
Ένα μεγάλο Βορειο Ελλαδίτικο μυθιστόρημα, που μυρίζει Χαλκιδική, σάντουιτς, θύρα 4, αλλά και Όμιλο, Τσιμισκή, και την βρώμα που φέρνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν αλλάζει ο άνεμος… Όσοι διαβάζατε cyber punk και βιβλία σαν το « Οι ειδήσεις των 11» του Σπίνραντ, εδώ θα βρείτε ένα συγγραφέα, που έχει τη ρεαλιστική δύναμη της περιγραφής της καθημερινότητας του Κουμανταρέα και την αλητεία του Ταχτσή, σε μια μυθοπλασία που αν και πλατειάζει στις πραγματείες περί αθεϊσμού, βρίσκει στόχο, για την Ελλάδα του «μαζί τα φάγαμε». Αιρετικό, ρηξικέλευθο και πάνω από όλα ωμά ρεαλιστικό, προκαλεί τον αναγνώστη, να σκεφτεί για την αλήθεια του κόσμου του, σε μια εποχή, κατευθυνόμενης πολιτικής ορθότητας Το μεγάλο Σαλονικιό μυθιστόρημα, που αξίζει να διαβάσετε.
AVALANCE- "Second hand band"
AVALANCE- "Second hand band"
Austin meade-"Black sheep"
Austin meade-"Black sheep"
KALEO - "Surface sounds"
Ποιός σκότωσε τον πατέρα μου- Έντουάρ Λουί (Αντίποδες)
Ποιός σκότωσε τον πατέρα μου- Έντουάρ Λουί (Αντίποδες)
Ένα μικρό λογοτέχνημα, μικρό σε μέγεθος, μια νουβέλα
ρεαλισμού, κοινωνικής παρατήρησης και σχολιασμού αλλά και μια σπουδή πάνω στην
εργατική τάξη και τις παθογένειές της. Η Γαλλική κοινωνία βασίστηκε στον ρατσισμό,
την εκμετάλλευση των μεταναστών και την αποικιοκρατία αλλά ήταν και από τις
πρώτες που παρήγαγε επανάσταση στον 20ο αιώνα, απόρροια του παρελθόντος της
Γαλλικής επανάστασης, που εξαργύρωσέ τις προσπάθειές της με θέσεις σε Ευρωβουλή
και κυβερνητικές θέσεις. Ο Έντουάρ Λουί μας μιλά για την Γαλλική κοινωνία, που
εκμεταλλεύεται τον εργάτη μέχρι το μεδούλι, αλλά ο ίδιος άνθρωπος που πέφτει
θύμα της εκμετάλλευσης, γίνεται ένα εξίσου στενόμυαλο όργανο καταπίεσης σε προσωπικό
και οικογενειακό επίπεδο, κρύβοντας τις φοβίες του πίσω από τη μάσκα της "αρρενωπότητας" και της ανδροκρατίας.
THE JADED HEARTS CLUB- "Live at 100 club"
THE JADED HEARTS CLUB- "Live at 100 club"
Gilby Clarke- "The Gospel truth"
Gilby Clarke- "The Gospel truth"
Smith/Kotzen- "Smith/Kotzen"
Smith/Kotzen- "Smith/Kotzen"
Song of the week -"Summertime" · The Tea Party
Song of the week
Summertime · The Tea Party
Summertime · The Tea Party Summertime
℗ 2021 InsideOutMusic, under license from Coalition Music Inc.
«Ἡ διαφάνεια του χρόνου» Λεονάρδο Παδούρα (Καστανιώτης)
«H διαφάνεια του χρόνου» Λεονάρδο Παδούρα (Καστανιώτης)
Rob Leines-"Blood sweat and beers"
Rob Leines-"Blood sweat and beers"
VINTAGE CARAVAN -"Monuments"
VINTAGE CARAVAN -"Monuments"
Song of the week - THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - White Jeans
Song of the week
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - White Jeans (OFFICIAL MUSIC VIDEO)
New single "White Jeans" is out now: https://thenightflightorchestra.bfan..
«Πεθαίνοντας την άνοιξη» Ραλφ Ρότμαν (Καστανιώτης)
«Πεθαίνοντας την άνοιξη» Ραλφ Ρότμαν (Καστανιώτης)
HEAVY FEATHER-"Mountain of sugar'
HEAVY FEATHER-"Mountain of sugar'
Hedvig Mollestad Trio -"Ding Dong.You re dead"
Hedvig Mollestad Trio -"Ding Dong.You re dead"
Steve Lukather-"I found the sun again"
Steve Lukather-"I found the sun again"
Song of the week -Crippled Black Phoenix - Painful Reminder
Song of the week
Crippled Black Phoenix - Painful Reminder (official music video) 2021
Crippled Black Phoenix's official music video for 'Painful Reminder', which is taken from the bands upcoming EP release 'Painful Reminder / Dead is Dead'. The EP will be released on July 16, 2021 via Season of Mist.
Erik Larson – «Βουβό κύμα, το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια» (Ίκαρος)
Erik Larson – «Βουβό κύμα, το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια» (Ίκαρος)
Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου του υπερωκεανίου Λουζιτάνια, γράφει το οπισθόφυλλο και είναι ίσως η πιο άτοπη και άδικη περιγραφή, για ένα όντως συγκλονιστικό βιβλίο. Ο συγγραφέας Erik Larson ασχολείται με αυτό που αποκαλούμε ιστορικό μυθιστόρημα, έχοντας το εξαιρετικό χάρισμα της ανάπλασης της εποχής, με ρεαλιστικό και πολύ ζωντανό τρόπο. Η αναφορά μου στο παλιότερο βιβλίο του «Στον κήπο με τα θηρία» είναι ενδεικτική του πόσο εκτιμώ την πένα του. Στο «Βουβό κύμα» επιλέγει με τη βοήθεια υλικού από τους επιβάτες του Λουζιτάνια, να διηγηθεί την ιστορία ενός ναυαγίου ή καλύτερα της βύθισης ενός επιβατηγού πλοίου, μιας ουδέτερης χώρας από τα Γερμανικά υποβρύχια στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο.
Η σημασία του έργου πολυσήμαντη. Η αναφορά σε μια πράξη που αποτελεί ένα από τα πρώτα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με το χτύπημα ενός μη στρατιωτικού στόχου, σε μία εποχή που υπήρχε ακόμη το Πρωσικό πνεύμα της στρατιωτικής ευγένειας αλλά η πίεση για τη νίκη άρχισε να αλλάζει την κοσμοθεωρία των συγκρούσεων, είναι εδώ. Όπως είναι και η τραγική εξιστόρηση των ανθρώπινων ιστοριών, των επιβαινόντων για τους οποίους με ενδελεχή έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία, για να μιλήσει για την ιστορία τους πριν το ναυάγιο, στην διάρκεια της βύθισης αλλά και μετά. Μικρές ανθρώπινες ιστορίες, που αποτελούν τις ψηφίδες, ενός συλλογικού έργου καταστροφής, όπως είναι η βύθιση ενός άοπλου επιβατηγού, ουδέτερης χώρας. Η πολιτική υπόσταση της βύθισης, μέσα από την σύνδεση της με την πολιτική κατάσταση της εποχής. Η περιγραφή της ζωής του Αμερικανού προέδρου Ουίλσον με την αγάπη του στην πολιτική της απομόνωσης, παράλληλα με τα προσωπικά του θέματα που τον καθιστούσαν ακόμη πιο αδύναμο και αναποφάσιστο. Η περιγραφή της Βρετανικής πολιτικής, γεμάτη δολοπλοκίες, με έμφαση στην αλίευση πληροφοριών για τις Γερμανικές ναυτικές κινήσεις με απώτερο και πρωταρχικό σκοπό την προστασία του Βρετανικού στόλου. Πληροφορίες που εν γνώσει τους δεν κοινοποιήθηκαν μιας και οι ζωές των αμάχων, είχαν ελάχιστη αξία μπροστά στην προστασία των πολύτιμων θωρηκτών, που θα εξασφάλιζαν την θαλάσσια υπεροπλία έναντι του Γερμανικού Ναυτικού. Αλλά και η περιγραφή της δράσης των πρωτόγονων υποβρυχίων, που παραλίγο όπως και στον Β ΠΠ να αλλάξουν την πορεία του πολέμου αποτελεί ακόμη ένα σημείο στο οποίο ο Larson δείχνει την δύναμη της γραφής του αλλά και της ικανότητάς του ως ερευνητή. Η μεταφορά στην ψυχοσύνθεση του κυβερνήτη, που ζει για να αυξήσει το τονάζ των βυθίσεων του και η λεπτή γραμμή ανάμεσα στον στρατιωτικό και τον δολοφόνο αθώων, που εκ των υστέρων κρίνεται από τις πράξεις του, είναι συγκλονιστική.
Tο «Βουβό κύμα» είναι ακόμη μια επιτυχία του Erik Larson να ανασυστήσει μια εποχή, μια στιγμή στην ιστορία, με λογοτεχνικό τρόπο, βασισμένος όμως σε συγκέντρωση στοιχείων, που ντύνουν την κάθε στιγμή με θαυμαστή αληθοφάνεια. Η ιστορία των επιβαινόντων αλλά και η αφήγηση του ναυαγίου, φέρνει στο νου το άλλο μεγάλο ναυάγιο της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα τον Τιτανικό και ξυπνά μνήμες φόβου, για τη δύναμη της θάλασσας. Στιγμές ανθρώπινης αδυναμίας αλλά και ηρωισμού, απόγνωσης και ελπίδας. Συγκλονιστικός και ανθρώπινος, ο Larson φέρνει δάκρια στα μάτια, στις στιγμές που οικογένειες επανενώνονται , όταν οι διασωθέντες συγκεντρώνονται αλλά και στο νεκροτομείο αγκαλιασμένοι για το τελευταίο ταξίδι στον κάτω κόσμο. Η ενημέρωση των Ιρλανδών και η προσπάθεια κάθε διαθέσιμου μέσου να βοηθήσει είναι τόσο ζωντανή, που νιώθεις την αγωνία των αλιευτικών να πλησιάσουν για να σώσουν, οτι δύναται να σωθεί. Παράλληλα η ιστορία του πλοιάρχου του Λουζιτάνια μέχρι το τέλος της ζωής του, ενός ανθρώπου που οι επιλογές του θα καθορίσουν εν μέρει την ζωή επιβατών και πληρώματος έρχεται συμπληρωματικά να μεταφέρει τον τρόπο σκέψης των ναυτιλιακών εταιρειών σε καιρό πολέμου, αλλά και των ναυτικών που ξεκίνησαν με ιστιοφόρα για να καταλήξουν στις ντιζελομηχανές.
Η πολιτική διάσταση του θέματος, με την αποχή των Η.Π.Α από τον πόλεμο, παρόλες τις προσπάθειες της Βρετανίας να τους εμπλέξουν, συνδυάζεται άψογα με την εστίαση στον πρόεδρο Ουίλσον και την προσωπική του ζωή. Την κατάθλιψη από το θάνατο της γυναίκας του, τον νέο του ανεκπλήρωτο για μεγάλο διάστημα έρωτα και την αδυναμία του να πάρει αποφάσεις, βασανισμένος από την δική του προσωπική τραγωδία. Παράλληλα, η περιγραφή των υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών του ναυαρχείου, είναι ακόμα ένα κομμάτι που ο Larsonμεταφέρει εν τη γενέσει του, την δημιουργία της σύγχρονης ιστορίας. Οι Βρετανοί έχουν στα χέρια τους τους Γερμανικούς κώδικες και προκειμένου να διαφυλάξουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, και να προστατεύσουν τον πολύτιμο στόλο τους, κανένας άμαχος δεν έχει αξία. Η αιωρούμενη ερώτηση αν ένα μήνυμα στο Λουζιτάνια ή έστω η παροχή συνοδείας θα μπορούσε να αλλάξει την έκβαση του ταξιδιού αιωρείται. Ταυτόχρονα η περιγραφή της Γερμανικής πλευράς και ειδικότερα αυτής των υποβρυχίων και του συγκεκριμένου υποβρυχίου και του κυβερνήτη του, μας μεταφέρει σε ένα κόσμο μοναχικών λύκων που αποκομμένοι από τα κέντρα αποφάσεων παίρνουν αποφάσεις με βάση εντολές ημερών και το προσωπικό κριτήριο σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και την πατρίδα. Η περιγραφή της έναρξης του υποβρύχιου πολέμου αλλά και των ανθυποβρυχιακών μέτρων είναι συναρπαστική και μας δίνει το στίγμα μιας εποχής που η τεχνολογία ξεπερνά τον άνθρωπο και τον αφήνει έρμαιο των αποφάσεων του, για μαζικά χτυπήματα. Θύτης και θύμα ταυτόχρονα ο Γερμανός κυβερνήτης του υποβρυχίου, με περιορισμένα μέσα αναγνωρίζει το πλοίο και αποφασίσει για την ζωή ή το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ζώντας πλέον με αυτές τις επιλογές. Η εντατικοποίηση του πολέμου και τα όπλα μαζικής καταστροφής στα πρώτα βήματα τους.
Όμως το βιβλίο δεν είναι μια περιγραφή της βύθισης του Λουζιτάνια και μόνο. Ανατρέπει απόψεις, οτι η βύθιση του Λουζιτάνια οδήγησε τις ΗΠΑ στον πόλεμο, μιας και χρειαστήκαν δύο ακόμα χρόνια για να μπουν οι Αμερικανοί στον πόλεμο και αρκετές Γερμανικές επιθετικές ενέργειες. Δίνεις στοιχεία για την κλιμακούμενη επιθετικότητα των Γερμανών σε κάθε πολεμικό στόχο ουδέτερο ή μη. Αναφέρει την μεταφορά πυρομαχικών με το Λουζιτάνια δείχνοντας και την άλλη πλευρά. Την Βρετανική έλλειψη σεβασμού στους κανόνες του πολέμου, όταν χρησιμοποιούν ουδέτερα πλοία για μεταφορά, κρυφά πυρομαχικών, πυροδοτώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις εναντίον των αμάχων. Πάνω από όλα όμως θέτει το Βρετανικό ναυαρχείο στην πραγματική θέση του, αυτή του ενόχου. Γιατί γνώριζε εξαρχής την κίνηση και την θέση του υποβρυχίου και δεν προσπάθησε οχι να αποτρέψει με την χορήγηση συνοδείας, αλλά ούτε με την αποστολή προειδοποίησης στο πλοίο για την παρουσία του υποβρυχίου στην περιοχή, διατηρώντας τα στοιχεία για χρόνια στην αφάνεια.
Τελειώνοντας το «Βουβό κύμα» φέρνεις στο νου σου, τον Πόλεμο στον Κόλπο, στην Γιουγκοσλαβία, στην Συρία και βλέπεις ότι αν και οι υπερδυνάμεις άλλαξαν, οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα και οι στρατιωτικοί επικαλούνται αόριστους όρους, όπως τιμή, αγάπη στην πατρίδα, θάρρος, για να δικαιολογήσουν το θάνατο παιδιών και αμάχων, ενώ οι πολιτικοί κωλυσιεργούν. Ένα δυνατό βιβλίο, που παρά τον πληροφοριακό χαρακτήρα του, κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο καθώς βυθίζεσαι σε μια θάλασσα πληροφοριών, που καλύπτουν μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά την βύθιση του πλοίου, ξεβράζοντας, όπως η θάλασσα τα πτώματα του ναυαγίου, μήνες μετά. Πληροφορίες και στοιχεία, που χρόνια μετά το τέλος του Α ΠΠ, παρέμειναν σε συρτάρια. Απολαυστικό μέχρι τις παραπομπές.
Διαβάζεται με συνοδεία το «Cruel sea»- CITIES και το “Run silent, run deep” (Iron Maiden- Raven)
Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή)
Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή) Οι μ...
Δημοφιλή/ Popular
-
Caleb Johnson- "Mountain mojo Vol1' What if Glen Hughes was a Southerner from Appalachian Mountains, then he ll probably woul...
-
Tony Joe White- 'Smoke from the chimney" Blues meets classic rock in the kind of laid back albums you enjoy on a hot summer night...
-
Song of the week Fundracar - Ομόνοια | Omonoia Subscribe : https://www.youtube.com/c/FUNDRACAR Follow Fundracar : ► Official Website...
-
TRAGIK- "Ultima radio" (Rock Company) Modern hard rock with a dark twist. Imagine the early years BON JOVI with some low tuned gui...
-
Phil Vincent- "Today, tomorrow, yesterday" Surprising uplifting and fresh sounding, the new, 22nd studio work of Phil ...