«Ἡ διαφάνεια του χρόνου» Λεονάρδο Παδούρα (Καστανιώτης)


«H διαφάνεια του χρόνου» Λεονάρδο Παδούρα (Καστανιώτης)


Η Κούβα μετά την «αλλαγή» του καθεστώτος σε μια διαφορετική κοινωνία, υβρίδιο κομμουνισμού και υφέρποντος καπιταλισμού είναι η πατρίδα στην οποία γερνά ο Μάριο Κόντε, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ερευνητή. Ο ήρωας του Παδούρα γερνάει. Γερνάει και αναπολεί την παιδική του ηλικία, τις γνώριμες μυρωδιές, γεύσεις, τους φίλους που πλησιάζουν την ώρα της αποχώρησης από τον κόσμο αυτό ή της αναχώρησης για την Γη της επαγγελίας, τις Η.Π.Α, απλώς και μόνο για να πουν στον εαυτό τους, ο,τι δοκίμασαν και έχασαν ή κέρδισαν με δική τους επιλογή. Ο Κόντε σε μια κρίση ύστερης μέσης ηλικίας από την μία περνά όμορφα στο ακατάστατο αλλά δικό του σπίτι, αναζητά όμως εξίσου τη συντροφιά της μόνιμης συντρόφου του Ταμάρα, φοβούμενος κάποιες στιγμές όσα απαιτεί μια μακροχρόνια δέσμευση, αναζητώντας τα την επομένη, ειδικά όταν έχει προηγηθεί η γνωστή κραιπάλη κατανάλωσης φθηνού αλκοόλ και τοπικού φαγητού στο σπίτι του καλύτερου φίλου του.

Οι υπαρξιακοί προβληματισμοί του Κόντε, θα ενισχυθούν οικονομικά από τη εμφάνιση ενός παλιού συμμαθητή, νυν παράνομου εμπόρου έργων τέχνης και ομοφυλόφιλου, στην όχι ιδιαίτερα ανεκτική Κοιυβανέζικη, Κομουνιστική κοινωνία. Ο Μπόμπι, θα τον εισάγει με μια γενναιόδωρη αμοιβη σε  αμερικάνικα δολάρια σε μια ιστορία αναζήτησης ενός αγάλματος μας μαύρης Παρθένου, που η ιστορία  της φαίνεται να κρατά στην Ισπανία των μεσαιωνικών χρόνων. Ο Παδούρα με ενδιάμεσες αναφορές σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους, μας μιλά για το άγαλμα και την ιστορία του. Στο σήμερα ξεδιπλώνει τον ιστό του, ανακατεύοντας τον Κόντε, τους παλαιούς του υφιστάμενους που έχουν αποκτήσει θέση την αστυνομία αλλά και τους στενούς του φίλους. Ένα κυνήγι φαντασμάτων που θα τον βυθίσει στον κόσμο των έμπορων αντικειμένων τέχνης και θα του γνωρίσει εξωτικές γυναίκες, αδίστακτους εμπόρους, ακριβά αμάξια, ακριβότερα σπίτια και καλό ουίσκι, σε μια Κούβα που έχει και μια άλλη όψη, απροσπέλαστη και συχνά άγνωστη.


Αυτή των παραγκουπόλεων, όσων έρχονται από τα Ανατολικά για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αβάνα ή την διαφυγή στις Η.Π.Α. Ο Παδούρα δεν πολιτικολογεί. Η ιστορία του Μπόμπι, που εξοβελίστηκε από το κόμμα λόγω της ομοφυλοφιλίας του και στράφηκε στο παράνομο εμπόριο και τη θρησκεία είναι μια ιστορία αντίστασης ατομικής ,όχι πολίτικης σε ένα καθεστώς διεφθαρμένο όσο και αυτό που αντικατέστησε με τα όρια ανοχής και στα στεγανά του. Η μαγεία των βιβλίων του Παδούρα είναι ότι η βία υπάρχει αλλά εκεί που χρειάζεται σαν κοινωνικό προϊόν του λούμπεν κυρίως προλεταριάτου και λιγότερο των αρχών. Ο Κόντε δεν οπλοφορεί, δεν έχει καν κινητό. Χρησιμοποιεί το μυαλό του, την συνδυαστική και αναλυτική σκέψη και στο τέλος δίνει κάποιες απαντήσεις , γιατί η αλήθεια ολόκληρη, χάνεται μαζί με την ιστορία του αγάλματος στο βάθος του χρόνου.

«Ἡ διαφάνεια του χρόνου» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά ταυτόχρονα μια σπουδή στην ανδρική γήρανση, την απώλεια των φίλων, τη φιλία, τον πανδαμάτορα χρόνο, την συντροφικότητα, τη δέσμευση και τον φόβο του θανάτου, καθώς ο χρόνος μπροστά μας μικραίνει και το παρελθόν απλώνει το μακρύ σεντόνι πίσω μας. Γλαφυρός, γεμάτος μεθυστικά αρώματα της Καραϊβικής αλλά και την πικρίλα του ποτού την επομένη ημέρα, ο Παδούρα μας δίνει ακόμα ένα βιβλίο ανατροπών, σκέψης και απόλαυσης, με ένα ποτήρι ρούμι και την παρέα όσων αγαπάμε γύρω μας, όσο υπάρχουν κοντά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή)

  Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή) Οι μ...

Δημοφιλή/ Popular