"Omega Minor"-Πάουλ Βεράχεν- Εκδόσεις Πόλις

"Omega Minor"-Πάουλ Βεράχεν- Εκδόσεις Πόλις



... Μια παρουσίαση από την παλιότερη μορφή του rockyourlife που η άνοδος των θρησκευτικών εξτρεμιστων και της άκρας δεξιάς καθιστά επίκαιρη, αναφορικά με ένα μυθιστόρημα, σταθμό για τον 21ο αιωνα



Ο Βέλγος συγγραφέας Βεράυχεν, τολμά μια αναζήτηση στην καρδιά της Ευρώπης. Ένα ταξίδι στη Ναζιστική Γερμανία κ μια σύνδεση της, με το ανερχόμενο νεοναζιστικό κίνημα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Μέσα από μια ιστορία μυθοπλασίας, Εβραίοι της διασποράς, που ζουν στις ΗΠΑ, πρόσφυγες από την Χιτλερική Γερμανία, οδηγούν την τελική λύση, όπως την οραματίστηκε ο Φον Μπράουν κ η ομάδα του, την Ατομική βόμβα. Την ίδια στιγμή η ιστορία του μικρού κυνηγημένου Γερμανο Εβραίου όπως την διηγείται, επιζών πια, σε ένα φοιτητή της ψυχολογίας, που έχει έρθει ως μεταπτυχιακός υπότροφος στο Πότσνταμ, θα αποτελέσει τον κορμό της Ευρωπαϊκής διάστασης της ιστορίας.

Το ντελίριο του Γερμανικού λαού κατά του μισητού εχθρού, των Εβραίων, προσωποποιείται και από μαζικοποιείται μέσα από τη δυνατή πένα του Βεράυχεν. Η παράλληλη ιστορία του πληγωμένου από την Δυτική κοινωνία, Ανατολικογερμανού, που γίνεται Νεοναζί ,η εμπλοκή του Ινδουιστικού θεού κ οι αναφορές σε παράλληλες ιστορίες στα χρόνια της κυριαρχίας του Γ Ραιχ, δημιουργούν έναν ιστό, που παγιδεύει τον αναγνώστη.

Η πολύ καλή μετάφραση ,ιδιαίτερα στα θέματα των θεωριών της φυσικής, κάνει τα πρώτα, ξύλινα κεφάλια του βιβλίου, τα γεμάτα επιστημονικούς όρους, για θεωρίες της Φυσικής, βατά, πράγμα αναγκαίο για την κατανόηση του Αμερικάνικου σκέλους του βιβλίου, αλλά κ του τέλους του.
Οι παράλληλες χρονικά κ ιστορικά πλοκές, συγκλίνουν μέσα από τον γέροντα, επιζώντα του Ολοκαυτώματος, τον κεντρικό ήρωα, αφηγητή, καταγραφέα της ιστορίας του κ της Νέμπιουλα, καταγραφέα της ιστορίας του Ανατολικογερμανού Νεοναζί. Συμμέτοχοι, μια Ιταλίδα μεταπτυχιακή φυσικός, η Ντονατέλα κ ο καθηγητής κ μέντορας της, με παρελθόν αλλά κ μέλλον, που θα αλλάξει το ρου της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Το βιβλίο, δονείται από τον ερωτισμό κ την ανάγκη για επιβεβαίωση μέσα από τον άλλο, πράγμα ιδιαίτερα αληθινό, σε καιρούς πόλεμου κ καταστροφής. Κυριαρχείται από τον επιστημονικό αμοραλισμό που εξαπέλυσε τα πυρηνικά κτήνη, στα χέρια των υπερδυνάμεων κ πάλλεται από την αγωνία της επιβίωσης, του Γερμανοεβραίου επιζώντα. Συναισθήματα, που πηγάζουν από τη βουβωνική χώρα, αλλά κ την καρδιά, σε περίσσεια κ μια αφηγηματική δεινότητα, που σε μεταφέρει από τον φοιτητικό ξενώνα του Ποτσνταμ στον καταυλισμό έρευνας για την Ατομική βόμβα στο Λος Αλαμος κ στα υπόγεια του εμπόλεμου Βερολίνου σε χρόνο μηδέν, με πειστικότητα κ ένταση.
Όταν όμως οι κεντρικοί χαρακτήρες συγκλίνουν, όλα αλλάζουν κ επέρχεται η ανατροπή, που αναδεικνύει το μυθιστορηματικό ταλέντο του Βεράυχεν. Το πολιτικό μυθιστόρημα, αποκτά άλλη διάσταση και η Ευρώπη άλλη μοίρα. Πράγματα που τα έχουμε δει κοντά μας κ τα έχουμε διαβάσει σαν υποθετικά σενάρια , θα ζωντανέψουν στο καθαρτικό κλείσιμο του βιβλίου.

Τα τελευταία κεφάλαια, απλά τα ρουφάς, καθώς όλα ανατρέπονται κ η θεϊκή δικαιοσύνη, πίπτει επι δικαίων κ αδίκων, σαν άλλος Θεός του Ισραήλ. Ο όρος Θεός που ποτέ δεν αναγράφεται με πλήρη γραμματοσειρά κατά την προσφιλή συνήθεια των Εβραίων, αποκτά παντοδυναμία κ η επιστήμη τον υποκαθιστά, αδυνατώντας να τον λυτρώσει από το βάρος της συνείδησης της ανθρωπότητας. Το εκτυφλωτικό φως του τέλους του βιβλίου, θα δώσει μια νέα Ευρώπη, μια Γερμανία, καθαρή από τα λάθη των προγόνων της.

Διαβάστε ένα βιβλίο, που θα αλλάξει τη γνώμη σας, για το Ολοκαύτωμα αλλά κ την μοντέρνα Φυσική, δείχνοντας, μέσα από μια σειρά παράλληλων ιστοριών ,πως η ασημαντότητα ενός προσώπου, μπορεί απλά να αποτελεί, το προσωπείο, για ιστορίες, ανείπωτης δύναμης κ φρίκης. Η δύναμη της ψευδαίσθησης, γίνεται λογοτεχνικό εγχείρημα κ αποτελεί τον κύριο πόλο σκέψης αυτού το μαγευτικού μυθιστορήματος. 800 σελίδες που αξίζουν κάθε λεπτό που θα σπαταλήσετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή)

  Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή) Οι μ...

Δημοφιλή/ Popular