"H ιστορία του αργού πετρελαίου" – Sonia Shah εκδ. Αγρα

 

 

 

"H ιστορία του αργού πετρελαίου" – Sonia Shah εκδ. Αγρα




 323 σελίδες, για να αντιληφθείς κάτι που μάλλον είχες ακούσει η και ήξερες, απλά ποτέ δεν είδες μαζεμένα τα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ.
Η ενεργεία κ η πληροφορία αποτελούν τους μηχανισμούς, που ελέγχουν τον κόσμο, όχι μόνο στη Δυτική κοινωνία. Σε ένα εκπληκτικά εκλαϊκευμένο για το θέμα του, βιβλίο, η Shah ξεκινάμε μια επιστημονική καταγραφή, του πως σχηματίζεστε το πετρέλαιο, «βασικά μαθήματα» γεωλογίας κ χημείας, που βρίσκεται κ γιατί πρέπει να τα γνωρίζουμε όλα αυτά. Με γλαφυρό τρόπο, μας περνά από τις ενεργειακές περιόδους της ανθρώπινης κοινωνίας κ την ανάδειξη του πετρελαίου μετά το κάρβουνο σε βασική πηγή για την ανθρώπινη πρόοδο από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης κ μετά.



Παράλληλα αρχίζει κ υφαίνει με αξιοπιστία κα αντικειμενικότητα τα νήματα του ιστού, που λέγεται πετρελαιοπαραγωγές χώρες κ εταιρίες άντλησης-διαχείρισης πετρελαίου. Ο ιστός που συντίθεται περιλαμβάνει, φυσικές κ οικολογικές καταστροφές, πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά κ «ιδιότυπη» οικολογική συνείδηση, που αναδεικνύει το πετρέλαιο σε σωτήρα του φυσικού περιβάλλοντος, με τα κατάλληλα κονδύλια στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές έδρες κ άλλα ευτράπελα.
Μια ιστορία, ζοφερή, που δείχνει γιατί οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν έχουν μείνει πίσω, απλά εξελίσσονται από τις ίδιες εταιρίες που ελέγχουν τον ενεργειακό ιστό κ θα μας πουληθούν αύριο σε τιμές που θα εξασφαλίσουν την κερδοφορία στους γνωστούς stakeholders των διεθνών χρηματιστηρίων.




Ένα βιβλίο δυναμίτης, που αν το διαβάσει κανείς , μαζί με το «Πορτραίτο ενός οικονομικού δολοφόνου» κ παράλληλα δει το “There will be blood” θα αντιληφθεί πόσο σωστή είναι η έννοια μαύρος χρυσός.
Απλά αποκαλυπτικό ακόμα κ στα υπερβολές του, με βιβλιογραφία κ πηγές, που θα δώσουν τροφή στον αναγνώστη κ όχι στον καταναλωτή, να σκεφτεί κ να ψάξει παραπάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή)

  Moby- Porcelain: Μια αυτοβιογραφία (Ροπή) Οι μ...

Δημοφιλή/ Popular